tisdag 20 november 2012

Marängsviss med hallonglass och lakritsmaränger


Bjöd på en ljuvligt god efterrätt när vi hade gäster för några veckor sedan. Marängsviss. Enkelt och gott. Lite extra lyx att göra den själv från grunden. Det blir godare. Jag lovar och det är faktiskt inte särskilt svårt. Varva hallonglass, maränger, hallon och såsen med lite vispad grädde.


Hallonglass
4 äggulor
1,5 dl socker
3 dl vispgrädde
250 gram hallon (jag använde frusna)
1 tsk vaniljpulver (äkta ekologiskt)


  1. Koka upp grädde tillsammans med vaniljpulver. Dra av från plattan
  2. Vispa ägg och socker pösigt
  3. Rör i äggblandningen i grädden och värm till ca 80 grader. DET FÅR INTE KOKA!!!
  4. Mosa hallonen och blanda ner i smeten
  5. Låt smeten svalna av i rumstemperatur och ställ sedan in i kylen. Gärna över natten!
  6. Kör glassmeten i glassmaskin. Servera direkt eller ställ in i frysen. 
TIPS! Har det stått i frysen blir den väldigt hård så ta fram den en liten stund innan servering
Har hittat det här receptet på hallonglass. Lite enklare och snabbare. Ska testa det nästa gång!

Lakritsmaräng
4 äggvitor
2 dl socker
Ett par droppar citron
Turkisk peppar (ca 1/2 påse krossad)

Vispa äggvita och socker till ett hårt fast skum. Tillsätt citron och turkisk peppar. Jag krossade ca 1/2 påse och smakade sen av tills jag tyckte smaken var bra. Tog i ganska rejält.

Spritsa ut maränger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugn på 100 grader med ugnsluckan lite på glänt i ca två timmar. Stäng av ugnen och låt marängerna ytterligare någon timma för att svalna och torka lite till och kom ihåg att ha ugnsluckan fortsatt på glänt för att släppa ut eventuell fukt.

Det blev många maränger men de gick åt rykande fort här hemma!

Lakritssås
1/2 påse turkisk peppar (krossad)
2 dl vatten
2,5 tsk potatismjöl

Koka upp vattnet och låt turkiska pepparen smälta i det. Rör ut potatismjöl i lite vatten och red av såsen till lagom tjocklek. Hittade receptet här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar